neděle 2. března 2014

O trošku zelenější péče

Ahoj všem! Jako spousta dalších blogerek jsem si i já pořídila knížku Ve rtěnce je olovo od Gillian Deaconové. Přečetla jsem ji celou se zájmem, ale nešla jsem pak okamžitě vyházet polovinu koupelny a celý svůj kosmetický kufřík do koše.

Trochu jsem se zamyslela a po přečtení mnoha článků o výrobě vlastní kosmetiky, jsem si odvážně řekla, že do toho taky půjdu. Začalo teda nekonečné přebírání, vybírání a objednávání ingrediencí, protože moje dosavadní zásoby surovin jsou (jak můžete vidět na fotce níže) dosti chabé. Teď momentálně jsem ve fázi čekání na veliký balík a jak mi dorazí... pustím se do kuchtění! :-)

Opravdu 100% čisté suroviny - tea tree oil, kokosový olej a bambucké máslo

Kniha, která za všechno může :-D

Jestli jsem něčemu přírodnímu fandila i bez přečtení Gillian, byl to právě tea tree oil. Takový koncentrovaný zázrak na úplně všechno. Sama ho používám na akné, na odřeniny, jako dezinfekci, na štípance od komárů a jiných potvor. V létě skvěle funguje proti zápachu nohou, nastříkaný buď přímo na nohy, nebo do bot. Kdo nevyzkoušel, neuvěří. ;-)

100% tea tree oil od Dr. Popova

Zima (i když se tak počasí moc nechová) je podle mě ideální období na vyzkoušení méně agresivních antiperspirantů. Moje volba padla na tyhle deodoranty od Bourjois, které neobsahují žádný alkohol, parabeny ani aluminium chlorohydrát. Celé jejich fungování je postavené na obsahu síranu draselno-hlinitého, nebo chcete-li, kamence. Právě kamenec inhibuje růst bakterií odpovědných za tělesný pach, což bohužel znamená, že pocení neomezuje, brání jen zápachu. Ale i to je lepší než drátem do oka.

Deodoranty od Bourjois

Jako jednu z dílčích odměn za složenou zkoušku jsem si nadělila oční krém od značky přírodní kosmetiky Nonique. Používám ho třetí týden a buďto víc spím (což je klidně možný), nebo mi prostě zmizíkuje kruhy pod očima. Ať tak nebo tak, jsem s ním spokojená, moc se mi líbí jeho vůně a určitě Vám o něm časem povím víc v samostatném článku.

Hydratační oční krém od Nonique

Na závěr něco, co s přírodní kosmetikou vůbec nesouvisí: dneska jsem vyráběla panna cottu s omáčkou z lesního ovoce a docela se mi povedla! Ještě nějaké mouchy má, ale i tak jsem na ni náležitě hrdá. :-D

Panna cotta s lesním ovocem

Taky jste se nechali ovlivnit knihou Ve rtěnce je olovo nebo to jde úplně mimo Vás?

Mějte se krásně,
Vaše Ilka

16 komentářů:

  1. Knihu teď taky čtu. Nejdřív jsem měla chuť vyházet všechnu kosmetiku. Ale pak mě to přešlo. A hledám, co bych si koupila přírodního a lepšího. Jinak jsem se dívala na hodně výrobků Saloos a zarazilo mě, že obsahují některé Pegy. Našla jsem jen pár výrobků, co jsou opravdu přírodní. No.. tak uvidíme, co nakonec koupím.. Nicméně určitě bych něco přírodnějšího ráda vyzkoušela.
    Od Bourjois mám deo ve spreji a je skvělý.

    By-Moni

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O Saloosu a jeho ne úplně čistě přírodním původu jsem se taky teprve nedávno dozvěděla, zrovna jsem v DMku studovala složení... a hodně mě to zarazilo. Člověk to fakt asi nesmí brát tak smrtelně vážně. :-)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Děkuju, Luci! Úplně si tady poletuju štěstím, že mi ji tolik lidí pochválilo. :-D

      Vymazat
  3. Tak já jsem ovlivněna dost jinými věcmi, které znám a zkoumam a myslím, ze až tuhle knížku prectu, budu na tom ještě ,,hůř" já totiž o tohle mam velkou starost a zájem ;)
    Díky za tip na ty deodoranty.
    A panna cotta vypadá luxusně, jsi dobrá! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jó, třeba se taky vrhneš na výrobu vlastních věcí. ;-) Zatím můžu říct, že to dobře leze do peněz. :-D
      Nemáš vůbec za co, to já děkuju za pochvalu panna cotty. ;-)

      Vymazat
  4. Já tu knížku rozhodně číst nebudu, to bych dopadla. :D Snažím se přejít na přírodnější věci i bez knížky, některé věci radši nechci vědět. :D

    Ta poslední fotka - mňam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je geniální plán! Jenže mě už to nezachrání, mám přečteno a jsem napůl ztracená, pár věcí mě tak otrávilo, že jsem je bez milosti vyhodila do popelnice (ale aspoň jsem si udělala pořádek v kosmetice). :-)

      Vymazat
  5. No ale ta pannacotta vypadá výborně! Poslintala jsem si klávesnici! :))

    OdpovědětVymazat
  6. Já se tu knížku bojím číst :D. Ale vyrábět si kosmetiku není vůbec špatný nápad, snad se ti zadaří co nejlépe :)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Rory! Myslím, že hlavní je, aby to člověk bral tak nějak s rozumem, pokud po důkladném zvážení situace doopravdy někdo dojde k názoru, ale už nechce chemii ani vidět, tak prosím... já se ale zatím svých BB krémů, rtěnek, tvářenek, očních stínů, laků na nehty a podobných toxických katastrof vzdát neumím. :-)

      Vymazat
  7. Z knížky jsem byla prvotně ouplně paf, ale pak mě to přešlo. Ta autorka to tak šíleně dramatizuje, že nevím co si o tom mám vlastně myslet. Když si ale momentálně mám vybrat krém, sáhnu po biu, když šampon, tak alespoň bez silikonů atd atd. Chce to začít přemýšlet a víc se nad kosmetikou zamýšlet. U mě je ten vývoj vidět hezky na blogu. Píšu tam v začátcích o Vichy, mandláku za 60,- a o různých chuťovkách, které bych teď na sebe neplácla ani za nic, takže tak. Sama se musím smát :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si z knihy vzala jen to, co se mi líbilo. ;-) Některé rady jsou fajn, občas je tam i prima recept na domácí kosmetiku, který chci v budoucnu vyzkoušet. Nechystáš se taky na výrobu vlastní kosmetiky, Šári? :)

      Vymazat
  8. Super fotky, to bílý pozadí je super :) A ta poslední fotka! <3 <3 <3 :D

    OdpovědětVymazat