pondělí 11. února 2013

Prezidentská fotka

Vítejte u mého dalšího článku! :) Politiku na blog o focení tahat vážně nehodlám, to ani v nejmenším, ale poté, co jsem na Novinkách zahlédla článek věnovaný oficiální fotografii, kterou zveřejnil náš nový prezident, nedalo mi to a trochu jsem zapátrala. Google mi pomohl najít i zbylé dvě fotky českých prezidentů a já si je dovolím okomentovat. Nečekejte profesionální a už vůbec ne objektivní hodnocení, napíšu prostě to, co si myslím, co se mi líbí, i to, co bych zkusila udělat jinak.

Autor: Herbert Slavík, zdroj: Novinky.cz

Začněme tedy tou nejnovější, fotkou Miloše Zemana. Jako první mě upoutaly jednoznačně ruce. Jsou tam! Už to je jiné než u "klasických" portrétů. Nutně si kladu otázku, proč fotograf zvolil tuto pózu, co ho k tomu vedlo a jestli tím chtěl něco říct. Byl to snad nápad samotného Zemana? O tom silně pochybuju.

Nemůžu se ubránit dojmu, že na snímku něco nehraje... jakoby ty ruce nepatřily k tělu! A pokud patří, je přidělaná cizí hlava. Já vím, že to tak není, ale je to tak nevyvážené. Hlava je lehce nakloněna na stranu, snad pokus o odlehčení vážnosti?

Také světlo mají vyřešené špatně, vidíte to pravé oko? Je příliš schované ve stínu, působí tmavě a o poznání zapadleji než levé. A když už jsem u toho kritizování, vadí mi ty hodinky. I kdybych nakrásně vzala ruce na milost, u hodinek takhle shovívavá být nemůžu. Strhávají na sebe pozornost. Moc pozornosti. Víte, jak se se fotí reklamní kampaně na hodinky? Model nebo modelka si ruku s hodinkami dají blízko k obličeji, aby k nim přitáhli zrak diváka, ale sami se přímo do objektivu nedívají - to aby nerušili vjem ze samotného produktu, který mají prodat.

Zdroj: ČTK

Oficiální fotografie Václava Klause. Takový zlatý střed, docela obyčejná, neurazí ani nenadchne. Čistě subjektivně se mi zdá barva obličeje hodně do oranžova, ale to je jenom takový drobný detail. Když se na fotku podívám pozorněji, zaujmou mě oči. Trošičku jakoby se usmívaly. :) Pokud je zakryju rukou a sleduju jenom ústa, nikdy bych neřekla, že se ten člověk směje. Ale přitom, dohromady ten výraz funguje a působí v rámci možností mile. A to se mi líbí.

Zdroj: ČTK


A na závěr Václav Havel. Jasný důkaz toho, že oficiální portrét nemusí být focen z anfasu (zepředu). Havel je malinko natočen bokem a přitom ta fotka perfektně funguje. Mám z ní pocit, že tomuhle muži rozhodně můžu věřit, že stoprocentně ví, co dělá. A přitom, jako by měl v očích jakousi dobrosrdečnost. A drobný detail, který si mě získal - vzor na kravatě - to je paráda! :)

Tak, je asi úplně zřejmé, která fotka srovnání podle mě vyhrála, dokonce to mám seřazené od té "nejméně" povedené po nejzdařilejší. Vynasnažila jsem se do toho nemotat žádné sympatie nebo antipatie, které k tomu či onomu pánovi chovám, zaměřila jsem se jen na fotografickou stránku věci.

Jaký je Váš názor? Co říkáte na nejnovější oficiální portrét?

Mějte se krásně,
Ilka

14 komentářů:

  1. Ahoj Iluško,

    mě spíš zarazilo to, jakého ze Zemana udělali (v rámci možností) fešáka. To muselo být retuše! Vypadá mladší, štíhlejší a hlavně i sympatičtější. Proč ho nenechali takového, jaký opravdu je? Zatrpklého, ovarovitého a vrásčitého? Já jsem zase naštvaná...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já s Tebou souhlasím, s retuší se vyřádili, ale třeba to světlo (které jsem kritizovala) jim pomohlo schovat ty tři další brady, takže si ušetřili práci s jejich napravováním... Kdyby byl Zeman vyfocenej stejně jako Klaus, nikdy by to takhle nevypadalo. Takže, asi už chápu, proč si našel jiného fotografa než ty z ČTK. :-D

      Vymazat
  2. Souhlasím, ty ruce jsou jako cizí! Bez nich by to bylo lepší, i když...

    WorldByBella

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo by to trochu lepší... ale zase o moc. :-D Takhle aspoň má spousta lidí důvod přemýšlet, co tím chtěl fotograf říct. :) Takže účel to plní - zaujalo to.

      Vymazat
  3. Mně se tedy ta fotka Miloše líbí, nevím proč. Sice mi ty sepjaté ruce přišly v první chvíli jako při modlení, ale stejně se mi líbí :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aspoň někomu se přeci jenom líbí. :) Význam těch rukou se bude rozmazávat všude možně ještě minimálně týden. :-D

      Vymazat
  4. Na to jak Zeman vypadá si myslím, že se fotka povedla :D ale ty ruce mi taky připadají, jak kdyby patřili někomu jinému :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na to jak vypadá ve skutečnosti... :D Jo, v tom máš určitě pravdu. :)

      Vymazat
  5. fotka se mi na první pohled líbí, ale uz o pikosekundu dýl mě odrazuje asi tak deset tun retuše, která je sice udělaná super, ale vzhledem k tomu, že realitu u známé osobnosti známe všichni, tak to působí o to nedůvěryhodněji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě... ale těžko říct, jestli si to tak přál on sám nebo to bylo z vlastní iniciativy fotografa.

      Vymazat
  6. Já bych zrovna fotografa nynějšího prezidenta brala, protože by mě udělal krásnou:-D Jako opravdu, z čistě laického hlediska se mi první fotka líbí nejvíc, protože na ní vypadá ze všech nejlíp a o to podle mě u oficiálního portrétu jde, proč by se lidi museli koukat na "horší" realitu? Ruce ani hodinky mě vůbec nerušily, dokud jsi na ně neupozornila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každej dobrej fotograf by měl mít za cíl vyfotit Tě tak, aby ses líbila sama sobě. Teda, aspoň si to myslím. :) A s odstupem času jsem si na současnou prezidentskou fotku docela zvykla, včetně těch rukou a hodinek, jak to leží a běží. ;-)

      Vymazat
  7. Seřadila bych je stejně. Navíc, zatímco Klaus i Havel vypadají na portrétech jako ve skutečnosti, pan Miloš je vyretušovanej až hanba.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pan Miloš se prostě chtěl líbit... ;-) Anebo si vybral fotografa, kterýmu při retušování "ujela" ruka. :-D

      Vymazat