úterý 26. února 2013

Velká Fatra 2013

Vítejte u dalšího článku! :) Na začátek bych se chtěla omluvit za mystifikaci z předminula, samozřejmě jsme nebyli v Tatrách, ale ve Velké Fatře. Ve slovenských horách mám docela bordel a asi se to jen tak nezlepší. Ostatně, Tatry a Fatra? Proč nemohli být v pojmenovávání trochu kreativnější? Jasně, to už bych chtěla moc. ;-)

No, tak přesně v téhle drevenici jsme nebydleli. :-D Tuto obývala druhá část výpravy. :)

Na cestu jsme ještě se dvěma kamarádkami vyrážely v úterý ráno z Brna se Student Agency. Žlutým autobusem jsme dojely až do Ružomberoku a zbývalo už "jen" najít správnou zastávku a odjet do Revúc, místa našeho pobytu. Ehm, no...takhle napsané to vypadá jednoduše. Ale není! Nádraží bylo děsivě veliké a po pěti hodinách sezení v autobuse byly moje orientační schopnosti na bodu mrazu. Tak jsem tam stála, smutně koukala, holky koukaly na mě, až se neznámému slovenskému mladíkovi zželelo ztracených turistek, přitočil se ke mně a říká: "Do Liptovských Revúc to ide stadiaľto..." a ukázal kamsi do háje. Poděkovala jsem, pobraly jsme věci a přešly na opačnou stranu nádraží, kde se nacházela hledaná zastávka.

Naše drevenica, větší, útulnější a bezvadně vybavená (až na koupelnu, ale o tom pomlčíme, OK?). ;-)

Přijel autobus, my jsme nastoupily a dobrodružství pokračovalo. Liptovské Revúce jsou vesnice na samém okraji národního parku Velká Fatra. Domky leží roztahané v údolí na délce přibližně pěti kilometrů a z čistě praktického hlediska je ves rozdělena na Nižnú, Strednú a Vyšnú Revúcu. Samozřejmě, že jsme nevěděly, ve které části se nachází naše drevenice. :-D A tak jsem se zeptala paní, která seděla vedle mě, jestli náhodou neví... věděla a ochotně mi poradila, na které z pěti zastávek máme vystoupit.

Všichni jsme se vešli do dvou chalup a pod širákem nikdo (naštěstí) neskončil.

Byly jsme v Revúcích! Dílčí úspěchy se musí ocenit, ale než jsme se stihly vzpamatovat, všichni lidé se rozprchli. Z domu přímo před námi vzápětí vyšla sympaticky vypadající paní vyhazovat odpadky - ideální příležitost k tomu se zeptat kam dál. :) Byla neuvěřitelně milá, chvíli přemýšlela, a když jsme jí řekly, že jsme ubytované u paní Sanigové, zeptala se na její křestní jméno. To jsme samozřejmě nevěděly. Proč taky, že jo... paní se na nás usmála a povídá: "Viete, Sanigovcov je nás tu poľ dědiny." Aha. xD

Hlavní silnice v Revúcích, v pozadí kostel

Nakonec jsme zdárně trefily správnou drevenicu se správnou paní Sanigovou, cestou jsme potkaly další tři účastníky zájezdu, kteří vyrazili autem a vlastně jsme byly spokojené, jak jsme to všechno hezky zvládly. :)

Sluníčko se na nás vykašlalo a celou dobu se schovávalo za mraky... :-/

Druhý den jsme vyrazili na sněžnice. Ehm, no... ze začátku jsem si po nich pořádně šlapala, protože je pěkně divné dávat najednou nohy dál od sebe a pochodovat jako kachna. Pak se to nějak zlomilo a dalo se to. :) Já jsem šla jenom část naplánované trasy, pak jsem se otočila a vracela se ve stopách zpátky a cestou fotila. Pořídila jsem nad očekávání hodně fotek, které si troufám označit za tvůrčí, a taky pár těch normálních, které Vám ukážu níže. Takže, už přestávám kecat... teď budou mluvit fotky.

Červená značka. Prostě jsme hádali, kudy přesně vede. :)

Potok? Na sněžnicích? Žádný problém!

Krásný výhled dolů...

... a o poznání méně krásný pohled nahoru. xD

Obyčejné zasněžené kytky

Opuštěný strom v krajině

Motivační cedule. Za ty údaje vzdáleností v hodinách bych zabíjela...


Na závěr jedna místní lidová architektura. :-D

Původně jsem chtěla nacpat všechno do jednoho článku, ale po zjištění, že by byl dlouhej jako Liptovské Revúce, jsem tuto myšlenku zavrhla a vy se tak může těšit ještě na jedno povídání doplněné fotkami. :)

Mějte se krásně,
Ilka

P.S. Už je Vás tu 14 pravidelných čtenářů! A právě před chvílí blog překročil tisícovku zobrazení... děkuju!

5 komentářů:

  1. Ten růžový domeček je jako z pohádky:)
    Jak už jsem psala, musel to být skvělý výlet. Snad nám ukážeš detail sněžnic!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkně kýčovitý pohádkový domeček! :-D Sněžnice... to bude problém... ty teda mě vyfotit nenapadlo a lidi v nich se fotit nechtěli (a taky jsem byla ze začátku ráda, že vůbec jdu), ale vymyslím to, nějak to vymyslím. :)

      Vymazat
    2. Tu nejpodstatnější věc jsi jako nevyfotila? No teda! Tak to si na to řešení počkám.

      Vymazat
  2. Jéé, sice už mi ten sníh leze na nervy, ale tohle je krása.. taková čistota narozdíl od toho co máme tady.. špinavá břečka :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Špinavá břečka znamená, že už bude brzy jaro! :) Teda doufám a strašně moc se těším. ;-)

      Vymazat